Allmäntandvård hos Tandea

Allmäntandvård handlar om den vardagliga tandvård vi alla behöver för att hålla tänder och tandkött friska, oavsett om man är barn, ungdom eller vuxen.

Allmäntandvård hos Tandea

Allmäntandvård innefattar allt från vanliga undersökningar till förebyggande behandlingar som rengöring och lagningar. Genom att regelbundet besöka din tandläkare kan vi tidigt upptäcka och åtgärda problem, vilket minskar risken för större ingrepp längre fram.
Hos oss på Tandea kan du känna dig trygg – vi finns här för att hjälpa dig med allt du behöver för din munhälsa, oavsett om det handlar om en enkel kontroll eller en mer avancerad behandling. Vi tar hand om både barn, ungdomar och vuxna, och anpassar behandlingen efter varje patients individuella behov.

Behandlingar inom allmäntandvård

Allmäntandvård omfattar en rad behandlingar som hjälper till att bibehålla och förbättra munhälsan.

Vanliga behandlingar inom allmäntandvård inkluderar:

  • Tandundersökning Regelbunden kontroll och undersökning kan upptäcka och förebygga problem som karies, tandlossning och andra tandrelaterade sjukdomar.
  • Röntgenundersökningar – Används för att upptäcka dolda problem i tänder, käkar och kringliggande strukturer.
    Tandhygienist Professionell rengöring av tänder för att ta bort plack, tandsten och missfärgningar. Inkluderar också fluorbehandlingar för att stärka emaljen.
  • Tandlagning Behandling av hål i tänderna (karies) med hjälp av fyllnadsmaterial som komposit eller amalgam.
  • Rotfyllning Behandling av infektioner i tandens rotkanal för att rädda tanden och undvika att den behöver tas bort.
  • Borttagning av tandsten – Regelbunden borttagning av tandsten för att förhindra tandköttsinflammation och tandlossning.
  • Tandutdragning När en tand är för skadad för att räddas, kan den behöva tas bort.
  • Behandling av tandköttssjukdomar – Tandvård för att behandla och förebygga gingivit (tandköttsinflammation) och parodontit (tandlossning).
  • Proteser och kronor – Omfattar tillverkning och anpassning av protetik, tandbryggor och tandkronor för att ersätta saknade eller skadade tänder.
  • Akut tandvård Akut tandvård omfattar behandling av tandvärk, infektioner, eller skador på tänder och mun.
kvinna som får behandling inom allmäntandvård

I Allmäntandvård ingår även rådgivning kring munhygien, kost och hur man på bästa sätt tar hand om sina tänder för att förebygga tandproblem.

Vad ingår inte i allmäntandvård?

Allmäntandvård täcker inte mer avancerad tandvård som specifika behandlingar vilket kräver djupare expertis eller mer omfattande åtgärder, kan du behöva vända dig till en specialist. Exempel på sådana behandlingar är:

  • Avancerade rotfyllningar: Dessa ingrepp kräver ofta en specialist inom endodonti, särskilt om rotkanalerna är svåra att komma åt eller infektionen är mer komplicerad.
  • Behandling av svår tandlossning (parodontit): När tandlossningen har nått en allvarligare nivå kan en parodontolog (specialist på tandköttssjukdomar) behöva ta över behandlingen.
  • Tandimplantat och större kirurgiska ingrepp: Tandimplantat och kirurgiska åtgärder, såsom att ta bort djupt sittande visdomständer, kräver ofta en specialist inom käkkirurgi.
  • Tandreglering: Tandställningar eller andra typer av tandreglering, särskilt för korrigering av bettfel, utförs vanligtvis av en ortodontist.
  • Käkledsproblem: Om du har kronisk smärta eller problem med käkleden, kan det krävas behandling hos en specialist som arbetar med käkledsbesvär (TMD).

Dessa typer av mer avancerade behandlingar kräver ofta en remiss från din vanliga tandläkare till en specialist för vidare bedömning och behandling.

Tandläkare som utför behandling inom allmäntandvård

Allmäntandvård för barn och ungdomar

Hos Tandea strävar vi efter att göra tandläkarbesöket tryggt och positivt för barn och ungdomar. Tandvård är kostnadsfritt till och med det år du fyller 23, vilket innebär att regelbundna undersökningar och behandlingar kan bidra till att bevara en god munhälsa under hela uppväxten.

Vi erbjuder allt från undersökningar och rengöring till tandreglering vid behov. Dessutom ger vi råd om hur du bäst tar hand om dina tänder hemma, för att tidigt skapa goda vanor.

barn som är hos tandläkare för allmäntandvård

Priser och tandvårdsstöd

Vi förstår att tandvård kan bli en kostsam utgift ibland, men det statliga tandvårdsstödet hjälper dig att täcka en del av kostnaderna. Vi ser till att du får tydlig information om våra priser och hur du kan använda tandvårdsstödet.
Med tandvårdsstödet kan du få ersättning för både undersökningar och mer avancerade behandlingar. Vi hjälper dig att förstå vad som gäller, så att du kan få den vård du behöver utan att spräcka budgeten.
Dessutom kan du ansöka om ett tandkonto och delbetala tandvård räntefritt upp till 24 månader. På så sätt kan du sprida ut kostnaden och få den vård du behöver utan att behöva betala allt på en gång.

Välkommen till Tandea

Hos oss på Tandea är du alltid välkommen oavsett om du behöver en rutinundersökning eller en mer omfattande behandling. Vi finns här för att ge dig den tandvård du behöver, när du behöver den.

Har du frågor eller vill boka en tid hos en av våra tandläkare i Stockholm? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig att hitta en tid som passar dig. Vi ser fram emot att få hjälpa dig till en friskare munhälsa.