Specialisttandvård

Specialisttandvård finns till för dig som har mer komplexa tandproblem som kräver extra skicklighet och expertis. Oavsett om det handlar om tandreglering eller mer avancerade ingrepp som käkkirurgi, är det ett alternativ när vanlig tandvård inte riktigt räcker till.

Vem är specialisttandvård för?

Specialisttandvård är för dig som har mer specifika eller komplexa tandproblem som kräver särskild erfarenhet och expertis. Medan vanlig tandvård tar hand om saker som förebyggande vård, fyllningar och tandutdragningar, går specialisttandvården ett steg längre med behandlingar som tandreglering och mer avancerad käkkirurgi. Vi remitterar till specialister när det behövs, men vi erbjuder också specialiserad tandvård direkt hos oss. Våra tandläkare har djupare kunskaper inom olika områden, vilket gör att vi kan hjälpa till med mer än bara den vanliga tandvården.

Skillnaden mellan specialisttandvård och allmäntandvård

Skillnaden mellan allmäntandvård och specialisttandvård handlar framför allt om vilken typ av vård som behövs och hur specialiserad kunskap som krävs. Vanliga tandläkare hjälper till med enklare problem, som undersökningar, fyllningar och mindre behandlingar. Men om det rör sig om mer komplicerade eller långvariga besvär kan en specialist behövas för att ge den bästa möjliga vården. Specialister har djupare utbildning och erfarenhet inom sitt område, vilket gör att de kan hantera mer avancerade fall, minska risken för problem och se till att resultatet håller i längden.

Behandlingar inom specialisttandvård

Specialisttandvård behövs när tandproblem är mer komplicerade än vad som kan behandlas inom vanlig tandvård. Här är några vanliga situationer där specialisttandvård kan behövas:

Tandimplantat Om du saknar en eller flera tänder kan tandimplantat eller proteser vara lösningen för att återställa både funktion och utseende.
Behandling av tandköttssjukdomar – Om du har problem med tandköttet, som tandlossning eller andra sjukdomar, kan det krävas djupare rengöring eller ibland operation för att rädda tänderna och förbättra tandköttets hälsa.

Rotfyllning Om tandens nerv är inflammerad eller infekterad kan en rotfyllning vara nödvändig för att rädda tanden och undvika större problem. Detta görs av en specialist på rotfyllningar.

Käkkirurgi – Ibland behövs operation för att ta bort svåra visdomständer, behandla problem med käken eller rätta till käkens form och funktion.
Ofta skickas patienter vidare till en specialist när deras vanliga tandläkare ser att problemet kräver mer avancerad vård. Till exempel, om du har tandköttsproblem som inte blir bättre med vanlig behandling, kan en specialist behöva göra en djupare undersökning och behandling.

Tandreglering – Om du har sneda tänder eller ett bett som inte fungerar som det ska, kan en tandreglering (ortodonti) hjälpa till att rätta till tänderna och förbättra både utseende och funktion.

Remiss från specialisttandläkare

För att få träffa en specialisttandläkare börjar du oftast med att gå till din vanliga tandläkare. Om de ser att ditt problem är mer komplicerat och behöver mer avancerad vård, skickar de en remiss till en specialist. Det kan handla om allt från tandreglering till käkkirurgi eller behandling av tandköttssjukdomar.
I vissa fall kan du själv ta kontakt med en specialist, men oftast är det tandläkaren som först gör en bedömning och avgör om det är nödvändigt med specialistvård och därefter remitterar vi vidare till en specialisttandläkare i Stockholm.

tandläkare går igenom process för specialisttandvård

Specialisttandvård hos Tandea

Om du tror att du kan behöva specialisttandvård är du alltid välkommen att komma in på en konsultation hos oss. Vi kan hjälpa dig att bedöma ditt behov och remittera vidare om det behövs. Hos oss erbjuder vi specialiserad tandvård där våra tandläkare har djupare kunskaper inom olika områden. Det kan vara allt från tandreglering till implantat eller andra mer avancerade behandlingar. Med våra kliniker runt om i Stockholm är vi alltid nära när du behöver oss. Tveka inte att höra av dig om du har några frågor eller vill boka en tid!