Det är viktigt att man inte har ont och får en bekväm behandling. Tandläkaren eller tandhygienisten gör dessutom ett bättre jobb om man är avslappnad och inte känner smärta.
När behövs bedövning?
Bedövning används för att lindra smärta och obehag vid behandlingar som kan göra ont, t.ex. borttagning av tandsten, lagning av hål, rotbehandlingar eller tandutdragning.
Vissa vill inte bli bedövade
De kanske inte tycker om bedövningskänslan. Detta bör diskuteras med din tandläkare eller tandhygienist för att komma överens om hur behandlingen ska genomföras.
De flesta kan få bedövning
Det är viktigt att tala om vilka sjukdomar man har, om man äter mediciner eller om man är allergisk.
Barn kan inte bedöma när bedövning är nödvändig och det är viktigt att de inte känner smärta vid behandlingen.
Oro kan vara negativt
Känner man sig ängslig kan spänning och oro göra att man upplever smärtan starkare.
Berätta därför för tandläkaren eller tandhygienisten om du är smärtkänslig eller orolig. Då är tandläkaren eller tandhygienisten extra försiktiga vid behandlingen. Bästa medlet mot oro och rädsla är det psykologiska stödet som personalen ställer upp med. Är man mer smärtkänslig kan man förutom vanlig bedövning få värktabletter. I svåra fall kan våra tandläkare vid våra kliniker i Stockholm även erbjuda lugnande mediciner som blockerar rädslan.
Efter behandling
När tandbehandlingen är avslutad kan man få någon värktablett i förebyggande syfte. Det hjälper mer än att vänta tills eventuell smärta kommer. Tar man lugnande medel får man inte köra bil eftersom man blir trött och har försämrad reaktionsförmåga.
Känner du oro eller rädsla inför ditt besök hos någon av våra tandläkare i Stockholm, tveka inte att berätta det så hjälper vi dig på bästa möjliga sätt.